4 Portioner

4

Kantarellblandning


msk smör

g kantareller

msk schalottenlök

dl grädde

dl persilja

dl timjan

tsk salt

tsk svartpeppar

g Västerbottensost

Oxfilén


g oxfilé

msk smör

msk olivolja

flingsalt

svartpeppar

dl vetemjöl

st smördegsplattor

st ägg

st rosmarinkvistar

st timjankvistar

flingsalt

Kantarellblandning


  1. Hetta upp smöret i en stekpanna och fräs svampen tills nästan all vätska kokat bort. Tillsätt lök och fräs någon minut.
  2. Tillsätt grädde, persilja, timjan, salt och peppar och låt grädden koka in i svampen. Låt blandningen svalna och vänd sedan i osten.

Oxfilén


  1. Putsa oxfilén och ta bort eventuella senor. Hetta upp 2 matskedar smör och 1 matsked olja i en stekpanna. Bryn oxfilén runt om på stark värme, salta och peppra. Ta från värmen.
  2. Pudra vetemjöl på bordet. Kläm ihop fyra av smördegsplattorna och kavla ut dem till en rektangel, cirka 40x30 centimeter. Fördela kantarellblandningen på degen så att den täcker oxfilén (cirka 30x20 centimeter). Lägg på oxfilén och vik degen över filén.
  3. Nyp ihop degen längs med oxfilén. Vänd skarven neråt. Nyp ihop degen vid kortändarna och vik in degändarna under köttet. Kavla ut den femte degplattan och skär ut blad och blommor med en vass liten kniv, eller degsporre.
  4. Vispa sönder ägget och pensla hela smördegspaketet. Fäst blad och blommor på den penslade smördegen och pensla även garneringen.
  5. Lägg eventuellt på rosmarin- och timjankvistar. Strö på lite flingsalt. Stick en digital termometer mitt i den tjockaste delen av oxfilén.
  6. Stek i ugnen tills innertemperaturen är 58° (medium). Om du vill ha mer färg på smördegen kan du sätta på grillen när innertemperaturen är 50°. Låt köttet vila 10-15 minuter innan du skär upp det.